Fundacja Naszyjnik Północy

Fundacja Partnerstwo dla Środowiska

Start arrow Greenway
Greenway Naszyjnik Północy Drukuj
Główne założenia i kryteria dla turystyki przyjaznej dla środowiska,które są również założeniami głównymi dla opracowanej trasy "Greenway - Naszyjnik Północy" to:
  • Imagewspieranie społeczności lokalnych (rozwój lokalnej przedsiębiorczości, tworzenie miejsc pracy i dodatkowych źródeł dochodów, ochrona tradycyjnych zawodów),
  • zachowanie krajobrazu i wkład w ochronę dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego,
  • korzystanie z lokalnych zasobów (walorów przyrodniczych, kulturowych, bazy noclegowej i żywieniowej, usługowej, usług i produktów miejscowych),
  • łączenie krajów, regionów, gmin i ludzi,
  • wnoszenie dodatkowych wartości dla mieszkańców (pomoc w docenianiu i odkryciu tożsamości, poprawa warunków i jakości życia),
  • dostarczanie informacji i umożliwianie turystom dogłębniejszego poznania regionu, jego problematyki, lokalnych inicjatyw, działań, organizacji etc.,
  • promowanie niezmotoryzowanych form transportu oraz przyjaznych dla środowiska (łagodnych) form turystyki.
Zaczątkiem do tworzenia szlaku "Greenway - Naszyjnik Północy" jest podpisane w 1999 roku Społeczne Porozumienie Naszyjnik Północy, którego jednym z zadań jest rozwój turystyki przyjaznej dla środowiska.

Szlak rowerowy "Greenway - Naszyjnik Północy" o długości 870 km zaczyna się i kończy w pięciotysięcznym mieście Debrzno. Obejmuje swoim zasięgiem obszar czterech województw: zachodniopomorskiego, kujawsko – pomorskiego, wielkopolskiego i pomorskiego. Przebiega przez trzydzieści gmin. Zmierza przez zróżnicowany postglacjalny obszar Pomorza Środkowego i Pomorza Wschodniego.

W ramach projektu nastąpi:
  • wytyczenie 870 km szlaku rowerowego "Greenway - Naszyjnik Północy" – pętla główna, oznakowanie 870 km szlaku głównego zgodnie z normami UE,
  • inwentaryzacja bazy noclegowej, zasobów przyrodniczych, zabytków, atrakcji turystycznych, rzemiosła artystycznego, dziedzictwa kulturowego (teren województw: zachodniopomorskie, pomorskie, kujawsko – pomorskie, wielkopolskie),
  • budowa małej architektury na szlaku,
  • wydanie publikacji
  • stworzenie innowacyjnego produktu turystycznego w postaci szlaku turystycznego z bardzo bogatą ofertą,
  • zwiększenie masowego ruchu turystycznego i kontrola nad nim,
  • tworzenie alternatywnych źródeł dochodu dla około 300 podmiotów (baza noclegowa i gastronomiczna, rękodzieło, wypożyczalnie sprzętu, biura turystyczne) i wzrost dochodów mieszkańców,
  • aktywizacja mieszkańców wsi, ożywienie gospodarki lokalnej i wzmocnienie przedsiębiorczości wśród miejscowej ludności (korzystanie z lokalnych zasobów),
  • rozwój turystyki kwalifikowanej przyjaznej dla środowiska,
  • poprawa jakości świadczonych usług,
  • promocja regionu,
  • zachowanie dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego,
  • nasadzenia nowych drzew i krzewów szlachetnych,
  • likwidacja nielegalnych wysypisk,
  • usprawniona współpraca i integracja różnych środowisk (jednostek samorządu terytorialnego, przedsiębiorców, gestorów bazy turystycznej, sektora ngo, środowisk młodzieżowych) na rzecz rozwoju turystyki, zrównoważony rozwój regionu.

Grupy Partnerskie
Lokalna Grupa Działania - Naszyjnik Północy
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Miasta i Wsi Debrzno
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna